Portalul Unic a Colegiilor Agro-Industriale din Republica Moldova Logo

Elaborat cu suportul

Evenimente şi noutăţi

Exercițiu ProDEM 2 : Alegeri locale la Țaul

Pe data de 12 noiembrie 2019, în satul Țaul, raionul Dondușeni, au fost desfășurate alegeri  locale.
Nu este vorba de alegeri oficiale, ci de desfășurarea unui eveniment de simulare a alegerilor în rândul tinerilor.
Evenimentul propriu zis s-a desfășurat în sala mare a Palatului de Cultură din localitate și la care au participat elevii Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) și elevii Gimnaziului din s. Țaul.

Activitatea a fost moderată de Tamara Curicheru, coordonator local, profesor de limbă și literatură română CEHTA.
La eveniment au fost prezente circa 240 de persoane (elevi). Oaspeții și gazdele evenimentului au fost: Andronii Mitrica, primarul satului Țaul; Nicolae Moscalu, director AO Moștenitorii, coordonator regional ProDem2; Aurel Serdeșniuc, director CEHTA; Ion Iurcișin, director Gimnaziu Țaul; Ludmila Iurcișin, director-adjunct CEHTA, coordonator local ProDEM 2 din Țaul; Victor Lisenco și Tatiana Heiu, coordonatori locali ProDEM 2 din Dondușeni; Valentin Moroz, director Palatul de cultură s. Țaul.

Invitat în scenă, primarul satului Țaul, A. Mitrica a menționat despre rolul și importanța tinerilor în societatea de astăzi, salutând ideea exercițiului pentru formarea abilităților de cetățean activ și responsabil. Totodată, a îndemnat tinerii să se implice activ în deciziile familiei, instituției și comunității în care trăiesc. Or, dacă vrem să trăim într-o țară mai bună, atunci trebuie să începem prin a face ceva.

Directorul AO Moștenitorii, domnul N. Moscalu, a reactualizat scopul evenimentului și a punctat momentele pe care tinerii le-au parcurs timp de o lună: cum să participe la procesul decizional, cum să desfășoare o companie electorală, cum se organizează alegerile, cum să identifice o problemă stringentă din localitate, cum să formuleze propuneri de soluționare a acesteia și cum să rezolve acea problemă.

În urma instruirii, au fost constituite două grupuri de inițiativă și biroul electoral al secției de votare (BESV), membrii cărora sunt elevii CEHTA. Primul grup, Inițiativa, lider Lilia Berjan, elevă în grupa 22-L, a avut ca slogan SCHIMBAREA SUNTEM NOI și a promovat ideea modernizării stadionului CEHTA. Cel de-al doilea grup, Tinerii în acțiune, lider Dumitru Rotaru, elev în grupa 33-C, a avut ca slogan VREM VIITORUL ACASĂ și a promovat ideea creării unui centru de resurse pentru tineri. Alți șapte tineri, membri BESV, președinte Gabriela Mărgineanu, elevă în grupa 23-C, și-au asumat responsabilitățile acestei entități în pregătirea și desfășurarea efectivă a alegerilor.

După deschiderea evenimentului, liderii grupurilor de inițiativă au participat la dezbateri publice ce au inclus: prezentarea programului electoral, oferirea de răspunsuri la întrebările publicului, adresarea de întrebări reciproce între liderii formațiunilor și mesajul electoral final.

Cel mai așteptat moment a fost procedura de vot la care au participat elevii CEHTA și elevii Gimnaziului Țaul (clasa a IX-a). Pe listele electorale de bază au fost incluși 245 de alegători. Au votat 200, dintre care 32 pe liste suplimentare.
În urma numărării buletinelor de vot, BESV a constatat că grupul de inițiativă Inițiativa a ieșit învingător cu 100 de voturi, iar grupul de inițiativă Tinerii în acțiune s-a plasat pe locul II cu 95 de voturi.
Întreaga procedură de vot a fost explicată de către moderator și dl. Moscalu, accentuându-se de fiecare dată importanța respectării legii și a Codului electoral, or alegerile trebuie să fie democratice și foarte transparente. Doar în astfel de condiții și prin consolidarea atitudinii tinerilor față de alegeri, vom putea ridica nivelul de participare a alegătorilor tineri și a celor care votează pentru prima dată.

Cât timp a durat numărarea voturilor, cei prezenți au fost delectați cu muzică frumoasă, interpretată de elevii CEHTA și alți membrii ai comunității.

Evenimentul s-a încheiat cu felicitări și cadouri pentru grupurile de inițiativă, moderatorul menționând faptul că în această zi toți au avut de câștigat: tinerii – o experiență inedită care o să-i ajute în viața civică, iar comunitatea – o schimbare spre bine.
Motto-ul domnului N. Moscalu: Tinerii nu sunt problema, tinerii sunt soluția.

Exercițiile de simulare a alegerilor au ca obiectiv inițierea tinerilor în: domeniul electoral, informarea privind procedurile și mecanismele organizării alegerilor în Republica Moldova, posibilitatea de a se implica și a participa în calitate de voluntari, observatori naționali în procesul de monitorizare și desfășurare a alegerilor, mobilizarea tinerilor care au împlinit 18 ani să participe la alegeri.
Activitatea face parte din cadrul proiectului ProDem2, „Împuternicirea tinerilor pentru cetățenie activă în Moldova”, implementat de Hilfswerk Internațional în parteneriat cu AO „Speranța” și AO „Moștenitorii”, susținut de 𝗔𝗴𝗲𝗻ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗗𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗰ă (𝗔𝗗𝗔, 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗗𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗔𝗴𝗲𝗻𝗰𝘆), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei prin fondurile IFA (Institutul pentru Relații Externe).

În perioada 16-19 octombrie 2019 s-a desfășurat expoziția internațională specializată de mașini, echipament și tehnologii pentru complexul agroindustrial „MOLDAGROTEH” (ediția de toamnă), dar şi cea de-a XXII-a ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşugari ,,FARMER’’, eveniment patronat de Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.  Aici au fost invitate și instituțiile cu specific agricol, inclusiv și CEHTA. Elevii au avut ocazia să participe la forumul organizat, să-și prezinte instituția și să-și demonstreze măiestria

artistică.

 

În perioada 1-3 octombrie curent, la Centrul Educaţional PRO DIDACTICA, a avut loc un training cu genericul ”Scrierea propunerilor de proiecte”. Activitatea, desfăşurată în cadrul proiectului DevRAM, Partea I şi subscrisă obiectivului de consolidare a capacităţilor organizaţionale ale instituţiilor de învăţământ profesional tehnic (IÎPT), a întrunit cadre manageriale şi didactice din cele 7 instituţii-pilot: Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Ţaul, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi, Colegiul Agroindustrial din Râşcani, Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Şcoala Profesională din Bubuieci, Centrul de Excelenţă în viticultură şi vinificaţie din Chişinău, Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor din Bălţi.

 http://prodidactica.md/trainingul-scrierea-propunerilor-de…/

 

 

Duminică, 15 septembrie 2019, patru reprezentanți ai CEHTA (Aurel Serdeșniuc, director, Ludmila Iurcișin, director-adjunct, Elena Vozian, elevă anul IV, Lilea Berjan, elevă anul II) au fost prezenți la IarmarEco 2019 (Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social), organizat cu sprijinul Facilității de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, și cu suport adițional din partea Suediei. Aici, instituția și-a promovat produsele agricole, iar elevele au avut șansa să se antreneze în precesul de vânzare.

Începutul de an școlar reflectat în presa raională, Pasul nou, din 6 septembrie 2019

 

Pe data de 2 septembrie 2019 CEHTA și-a deschis ușile pentru un an nou școlar. După onorarea atributelor statale, directorul, domnul A. Serdeșniuc, a felicitat elevii și profesorii cu această ocazie. Directorul-adjunct, doamna L. Iurcișin, a trecut în revistă realizările anului precedent, dar și obiectivele de viitor. Elevii care s-au remarcat la olimpiada zonală, precum și profesorii mentori, au fost premiați. Diplome au primit și membrii Proiectelor de grup.

La eveniment a fost lansat și Proiectul  ProDem 2 „Împuternicirea tinerilor pentru cetăţenie activă în Moldova”, implementat de Hilfswerk Internaţional în parteneriat cu AO „Speranţa” și „Moștenitorii”, susţinut de Agenţia de Dezvoltare Austriacă (ADA), cu fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei prin fondurile IFA (Institutul pentru Relații Externe).

 

 

Concursul Regional ”Cel mai bun plan de afacere"

Locul trei la Concursul Regional ”Cel mai bun plan de afacere”, ediția 2019, pentru elevele Țurcan Ana-Maria, grupa 43-C și Dragalin Mihaela, grupa 42-H, profesor coordonator Toderița Valentina.

Felicitări tuturor și succese în realizarea ideilor de afacere!

 

 

Elevi și profesori din CEHTA au participat la curățenia de primăvară. Tradițional, reprezentanții instituției aduc în ordine marginea de drum de la ieșirea din satul Țaul. Acțiunea a avut sloganul ”Pentru o comunitate curată”. Mulțumiri tuturor participanților pentru munca depusă!!!

Diplome de mențiune pentru elevii Andrei Proca și Carolina Ivanița, gr 41 „A”, profesor coordonator Eugeniu Gormah, participanți la lucrările Conferinței științifico - practice organizate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Felicitări lotului de elevi și profesorului coordonator pentru munca depusă!

 

 

 La data de 20 martie 2019 în Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul a avut loc Masa rotundă cu genericul,,Azi elev-mâine antreprenor,,. Ca invitați speciali au fost doamna Bordeinîi Elena(antreprenoare s. Țaul) și Atamaniuc Natalia(specialist pe micul business din cadrul Direcției Investiții, Economie, Infrastructură și Construcții al Consiliului Raional Dondușeni). Participanți au fost viitorii absolvenți ai instituției ghidați de profesoara de discipline economice Guțuleac Violeta. Pe parcursul activității elevii au fost informați despre oportunitățile de dezvoltare din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentanţii  MAIA, Rodica Reşitca şi a  ME Silviu Gîncu împreună cu expertul Zestrea Petru în vizită  pentru identificarea priorităţilor instituţionale.

   

   

  Conform proiectului de lege ce prevede ca în fiecare a 4-a duminică a lunii iunie să fie sărbătorită Ziua Portului Naţional . Astfel  instituția a participat cu o activitate artistică culturală menită  să promoveze valorile naţionale şi în mod special valorificarea portului popular . Vizitatorii au putut să admire o expoziţie de artizanat şi să savureze din diversitatea bucătăriei tradiţionale.  Activitatea a fost preconizată inclusiv pentru promovarea specialităţilor instituţiei înscrise în Admiterea 2016. 

            

         

   La 17 iunie 2016, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare dl. Grama Eduard, însoțit de șefa Direcției Știință,formare profesională și extensiune rurală dna Reșitca Rodica, a efectuat o vizită de lucru la Colegiul Agricol din Țaul. În cadrul acestei vizite dl. Ministru a făcut cunoștință cu baza materială a instituției și a avut o întrevedere cu colectivul.  

  

 

      Pe data de 31 mai a avut loc careul festiv  - În clinchetul vesel al utimului clopoţel, un bilanţ al realizărilor la Colegiul Agricol din Ţaul. La careul ultimului sunet emoţiile au fiert la temperaturile înalte. Absolvenţii anului patru şi-au împărtăşit emoţiile şi au afirmat că pentru ei  aceşti ani petrecuţi în colegiu au fost  pe cît de dificili, pe atăt şi de interesanţi şi fericiţi.  Acum urmează calea  ce duce spre afirmare.

                                

            

          

                                                          


Pagini vizualizate: 566

Warning: Unknown: open(/opt/alt/php56/var/lib/php/session/sess_r1fiejatctcmjlbrdq7le22hh7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/opt/alt/php56/var/lib/php/session) in Unknown on line 0