Portalul Unic a Colegiilor Agro-Industriale din Republica Moldova Logo

Elaborat cu suportul

Anunțuri, noutăți, evenimente

Conținut (Anunțuri, noutăți, evenimente)


 


Firma de exercițiu - start sigur în afaceri

Existența unor piețe concurențiale este imposibilă fără resurse umane corespunzătoare ceea ce înseamnă forța de muncă bine pregătită. Astfel, sistemul de învățămînt se confruntă cu noi provocări, în special, în domeniul formării profesionale. Modelul Firmelor de exercițiu reprezintă un instrument ideal în acest sens ce a fost introdus în Colegiul Agroindustrial din Rîșcani prin proiectul Eco Net cu susținerea Kultur Kontakt Austria, care ne-a alăturat de o rețea regională a Firmelor de exercițiu din Europa de Sud-Est.

Firma de exercițiu reprezintă o metodă de predare inovatoare, orientată spre practică – este modelul unei întreprinderi în care activitățile derulate de o firmă reală devin transparente pentru procesul de învățare. Nivelul de aplicare al conceptului – elevii anului III și IV din cadrul Colegiului. Astfel în cazul instituției noastre la Centrala Firmelor de Exercițiu au fost înregistrate trei firme: FE Art Flora SRL (domeniul de activitate: creșterea, comercializarea florilor și aranjament floristic) , FE Good Times SRL (domeniul de activitatea: comercializarea hainelor) și FE „GoldenPan” SRL (domeniul de activitate: comercializarea produelor de panificație și patiserie). Ultima și-a început activitatea din ianuarie 2014, prin comercializarea produselor realizate la linia de panificație a Colegiului.

Deoarece firma de exercițiu reprezintă un model al unei întreprinderi reale, elevii se comportă ca șefi și angajați. Ei efectuează tranzacții economice existente în firmele reale, fiecare firmă fiind structurată, în conformitate cu situația practică, în departamente: resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, contabilitate, TIC, etc. Activitatea lor se desfășoară conform legislației aflate în vigoare în Republica Moldova.

Scopul firmei de exercițiu este dobîndirea cunoștințelor și formarea competențelor-cheie de către elevii implicați în activitate,care le vor permite să se realizeze cu succes în lumea reală. Competențele formate elevilor în cadrul firmelor de Exercițiu sunt următoarele:

 

 • Gîndire creativă;
 • Perseverență;
 • Autonomie în lucru;
 • Deprinderi de lucru;
 • Capacitate de conducere;
 • Asumarea responsabilităților;
 • Aplicarea în practică a cunoștințelor teoretice;
 • Rezolvarea situațiilor problemă.

 

Educaţia antreprenorială se constituie în dimensiuni moderne ale educaţiei, prezente în viaţa socială şi a colegiului în forme explicite (discipline de învăţământ) sau implicite (programe facultative, module, companii-persoane). Vizează formarea şi cultivarea capacităţilor de adaptare rapidă şi responsabilă a personalităţii umane la condiţiile economiei de piaţă şi a mediului concurenţial şi de afaceri.


Sida

1 decembrie – Ziua mondială anti-SIDA este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Cu această ocazie a fost prezentată o lecție lecție de clasă demonstrativă, organizată de Babii Natalia –șef de secție și Guțu Natalia - diriginta grupei TP-31, aici fiind implicați elevi din diferite grupe.

La acestă oră s-a menționat: ”SIDA  este o afecțiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecții oportuniste, neoplasme, disfuncții neurologice și o mare varietate de alte sindromuri. (Acronimul SIDA provine din limba franceză: Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai folosește și acronimul AIDS, provenit din limba engleză: AcquiredImmune  Deficiency Syndrome.) Panglica roşie este simbolul global pentru solidaritate cu persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA.Infecția cu HIV este ireversibilă, se poate doar întârzia apariția bolii prin administrare de medicamente.

HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a HumanImmunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienței Umane - virusul HI). Boala SIDA, odată declanșată, evoluează continuu, putându-se întârzia doar și trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli apărute ca urmare a deficitului imun.SIDA a fost declarată ca boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie la 1 decembrie  1981. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră numărul deceselor datorate urmărilor acestei boli ca fiind de 2,9 milioane în anul 2006, numărul celor infectați pe plan mondial de 39,5 milioane, anual infectându-se alte 4,3 milioane de persoane. Pe plan mondial numărul persoanelor infectate cu HIV se apreciază ca fiind de 1% în grupa de vârstă 15-45 de ani. În unele țări din Africa se consideră numărul celor infectați cu acest virus în această grupă de vârstă ca fiind de până la 20% (și chiar mai mare în unele regiuni) din populație.SIDA este un sindrom care denumește totalitatea bolilor asociate infecției cu virusul HI (HIV), infecție care duce la slăbirea, respectiv distrugera sistemulului imun. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta în cele din urmă SIDA. SIDA afectează în special populația tânără, activă din punct de vedere sexual, însă se poate transmite și de la mamă la copil (făt), în cursul nașterii prin contactul cu sângele matern sau după naștere prin alăptare.

Evoluția fatală a tuturor pacienților atinși de SIDA, în ciuda terapiilor celor mai moderne, sofisticate și costisitoare aplicate, împreună cu extinderea bolii, cu afectarea inclusiv a copiilor, sunt factori de alarmă și de generare a psihozei de teamă față de acest flagel al secolelor XX-XXI. Virusul HI (HIV) se transmite prin sânge, spermă, lichid cefalo-rahidian (LCR) și lapte matern. Ca poartă de intrare pot funcționa răni proaspete, sângerânde din mucoasă (oculară, bucală, vaginală, anală) sau răni nevindecate sau insuficient protejate de pe oricare parte a pielii corpului. Căile de transmitere cele mai frecvente sunt cele vaginale sau anale datorate nefolosiriiprezervativelor și practicii sexuale orale. La toxicomani folosirea în comun a seringii poate fi, de asemenea, un mod de transmitere prin consumul de droguri pe cale intravenoasă. Transfuziile de sânge și produsele preparate din sânge pot, de asemenea, prezenta un risc de contaminare cu HIV. Controlul de rutină al donatorilor reduce considerabil acest risc, dar nu îl poate elimina complet, deoarece infecția nu se poate depista prin teste serologice decât după un interval liber de minim 25 de zile de la infectare (fereastra serologică).

Riscul de transmitere HIV de la mamă la făt intrauterin sau la naștere în travaliu este considerat ca fiind de 10-30%. În cazul mamelor infectate se poate reduce acest risc la 2% prin administrare de medicamente antiretrovirale și naștere prin operație cezariană. O modalitate de transmitere din păcate des întâlnită prin anii '80 din secolul trecut, este cea parenterală, prin folosirea de seringi contaminate în cazul toxicomanilor dependenți de droguri injectabile. Un grup de risc reprezintă și personalul sanitar, care poate veni în contact cu secrețiile și sângele pacientului infectat, riscul direct reprezentând înțepături, tăieturi sau contactul direct pe pielea lezată neprotejată corespunzător.

Infectarea printr-un contact accidental cu HIV poate fi prevenită cu succes prin profilaxia postexpunere, care durează 28 de zile și se poate începe 2 ore după contact. Prima doză medicamentoasă trebuie administrată în primele 24 de ore, în cazul înțepăturilor, sau 72 de ore, în cazul contactului cu mucoasele genitale.Riscul de contaminare poate fi apreciat, din considerente etice medicale, doar prin statistici retroactive sau în baza unor studii de laborator. Se știe că riscul este direct dependent de următorii factori:

 

 • concentrația de viruși din produsul contaminat
 • contagiozitatea (virulența) virusului
 • transferul de celule infectate
 • starea generală a sistemului imun a celui expus.

 

Le aducem sincere mulțumiri atît profesorilor cît și elevilor care au participat activ punînd în discuție toate problemele menționate mai sus.

Prisacaru ValeriaPagini vizualizate: 566