Portalul Unic a Colegiilor Agro-Industriale din Republica Moldova Logo

Elaborat cu suportul

Ungheni 555 de ani- expozitie de fotografie

Motto: Timpul sterge, dar stie să păstreze,

ca nimeni altu, ceea ce nu trebuie pierdut.

Imnul orasului Ungheni

Expozitia Ungheni-555 ani

În expozitia noastră veti găsi un sir de fotografii ce tin de trecutul si prezentul orasului nostru.

Să răsfoim prin amintiri...

Situat în imediata apropiere a Uniunii Europene, pe malul râului Prut, Ungheniul reprezintă o localitate încărcată de istorie. Prima atestare documentară datează din 20 august 1462-actul prin care domnitorul Stefan cel Mare confirmă Martei andronic satul Unghiul de pe Prut, cumpărat de la Bratul fiul Procelnicului, cu 120 zloti tătăresti.

Deci, iniţial, localitatea s-a numit Unghiul, probabil pentru că Prutul formează aici un unghi perfect. Cu numele său actual – Ungheni – aşezarea apare în documente abia în 1645.

În evul mediu, prin apropiere treceau: Drumul Sării, Drumul Pesacrilor, Marele Drum Comercial Tătăresc. Acest lucru a făcut ca localitatea să devină de atunci atractivă.

Cum providenţa l-a aşezat la răscrucea marilor căi de comunicare şi, mai important, între două mari centre economice şi culturale – Iaşi şi Chişinău – soarta micului sătuc era pecetluită. Posibilităţile sale de a se dezvolta erau evidente.

Începutul fu pus în 1870, urmare a reformei teritorial-administrative. Atunci i se conferă Ungheniului statutul de centru de voloste cu 16 sate în subordine. Rolul hotărâtor însă în ascensiunea sa l-a avut construcţia, în anii 1871-1875 a căii ferate Chişinău-Ungheni-Iaşi.

Ceva mai târziu fost inaugurată şi navigaţia pe râul Prut. Aceste schimbări au declanşat o bruscă creştere a populaţiei

În anul 1944, odată cu instalarea regimului sovietic, Ungheniului i-a fost conferit statutul de oraş şi centru raional, acesta cunoscând o dezvoltare fulminantă.

Perioada anilor 90’-2000 este marcată de o alternantă în ceea ce prveste numărul populatiei.

La ora actuală, Ungheniul este un important centru economic şi cultural, cu un potenţial uman de o calificare înaltă.

De-a lungul anilor, localitatea a cunoscut numeroase evenimente istorice.

În anul 1877, aici  poposeşte ţarul Rusiei, Alexandru II, care a efectuat o trecere în revistă a trupelor ruse. În cinstea acestui eveniment, a fost construită şi o biserică, cu hramul „Sf. Alexandru Nevski”. Arhitectul acestui lăcaş sfînt este Alexandru Bernardazzi, personalitate marcantă a secolului trecut, care a lăsat numeroase edificii – adevărate opere de artă pe teritoriul Moldovei.

Ungheniul păstrează memoria renumitului arhitect francez, Alexandre Gustave Eiffel, autorul proiectului podului feroviar peste Prut, construit în anul 1877.

„Badea” turnului Eiffel

La 10 ani de la darea în exploatare a Podului Eiffel din Ungheni, în inima Parisului se începuse construcţia unui turn gigant ce avea să poarte acelaşi nume ca şi podul de oţel din Basarabia. Unghenenii care aveau pe atunci treabă în Franţa recunoşteau în Turnul Eiffel acelaşi stil al podului de pe Prut. E şi firesc, fiindcă la proiectarea scheletului metalic al turnului din Paris, Gustave Eiffel a repetat anumite elemente ale Podului construit în Basarabia. Se zice că aliajul şi niturile construcţiilor din Ungheni şi Paris sunt similare. Nu în zadar Podul din Ungheni mai este numit şi Turnul Eiffel culcat.

Pe la Ungheni,trece cu trenul spre Odesa (Ucraina) poetul Mihai Eminescu, opera căruia face parte din patrimoniul cultural internaţional, iar prietenul acestuia marele scriitor Ion Creangă, vine sa se inspire si să scrie, si totodată locuieste si activează la Iasi în calitate de învăţător, inspector şcolar şi unde publică o parte din scrierile sale.

La Ungheni şi-a găsit refugiu prinţul Constantin Moruzi, unul dintre apropiaţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intrat ulterior în dizgraţia acestuia. Dânsul a ctitorit biserica „Sf. Nicolae”, unde şi-a găsit mai apoi locul de veci. Aici şi-a petrecut copilăria fiul său, Dumitru Moruzi, analist politic şi scriitor.

Prin Ungheni a trecut de nenumărate ori scriitorul ieşean  Mihail Sadoveanu, care venea la vînătoare în codrii de la Rădenii Vechi, iar în anii 80 ai secolului trecut, a poposit secretarul general al partidului comunist al fostei Uniuni Sovietice, Leonid Brejnev.

La Ungheni, în anul 1991, au avut o întrevedere a presedintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, cu presedintele României, Ion Iliescu.

În 2000, la Ungheni a fost iniţiată o tabără de sculptură, cu o frecvenţă bienală, la care au participat artişti plastici consacraţi din Republica Moldova şi România, printre care şi sculptorii Dumitru Verdianu şi Ion Zderciuc, ambii originari din oraşul Ungheni.  De tot au fost organizate patru ediţii, fiind realizate 33 de sculpturi în piatră de Cosăuţi şi în lemn.

Moldova are una dintre cele mai mari alee de castani din Europa şi se află în oraşul Ungheni. Cei două mii de castani, care se întind de-a lungul oraşului sînt o adevărată atracţie turistică. Iar locuitorii oraşului sînt mîndri că au o alee a lor.

În 1990 pe podul de la Ungheni s-a produs Podul de Flori - trecerea românilor peste Prut, apoi si trecerea basarabenilor în România.Ca o înrâurire a istoriei Podul de Flori se desfăsoară pentru a doua oară  în vara anului 2015.

În anul 2011 oraşul Ungheni a fost desemnat Capitala Tineretului.

În prezent în oras sunt 5 licee, 2 scoli primare,6 grădinite pentru micuti cu un contingent de circa 1500 de copii, 3 colegii: de medicină, Agroindustrial si al Politiei de frontieră, o scoală profesională, 2 scoli sportive, o scoală de muzică si o scoală de arte plastice. În total în institutiile de învătământ din oras sunt antrenati circa 12.000 copii.

În oras functionează Spitalul Raional cu o capacitate de 450 paturi, un Centru de sănătate si un centru al medicilor de familie. 

Orasul are o industrie diversificată, fiind reprezentat de întreprinderi din industria alimentară, usoară, de confectii si a materialelor de constructie. În sectorul industrial activează peste 38 de întreprinderi : Ungheni Vin, S.A. Cereale-Prut, Danova-Prim, Covoare-Ungheni, Ceramica-Ungheni s.a.

În anul 2002, în zona industrială a orasului Ungheni a fost înfiintată Zona Economică Liberă “Ungheni–Business”. Asezarea geografică strategică a Zonei Economice favorizează atragerea investitiilor locale si străine.

Zona activează pe baza a 36 rezidenti, dintre care întreprinderi cu capital din Italia, Austria, România, Rusia si Belgia cu investitii în diverse ramuri, unde există deja toată infrastructura necesară pentru dezvoltarea afacerii.

 

Cântecul La Ungheni aleea de castani, Macovei Petru, gr. C-141

 

Sunt multe de spus, dar cum istoria îsi scrie de mii de ani cursul său, imaginile sunt grăitoare de la sine.

Vă dorim vizionare plăcută...


Pagini vizualizate: 566